lørdag 26. juli 2008

Fiskars rotary trimmer


Historien om jakten på den perfekte kutter!
Da er min nye kutter tatt i bruk. Man blir vanedyr når det gjelder utstyret sitt, så min første tanke etter å ha kuttet ett par ganger... denne er rar! Som dere ser er målearmen lengst fra meg, det var uvanlig for meg, men gjør egentlig ingenting.


Brettet står på solide gummiben, virker stødig og lett selv om det er av plast. Det måler kun i Inch, men for meg spiller det ikke så stor rolle.

Brettet har en metallrenne som selve kutteren er på, som løftes opp før kutting. Den har også et "brett" nr 2 som ligger nede på kutteren her. Den kalles "smudge guard" og kan også løftes opp. Se neste bilde. Man kan løfte den opp før man putter i ark til kutting, men jeg har funnet ut at det er like greit å å bare skyve det under den frem til kuttekanten. Gikk en stund før jeg skjønte hvor kutteren kuttet, men den kutter altså helt inntil plastkanten på denne. Plastbrettet trykker man under kutting ned på det man kutter, både for å holde arket fast og for å slippe stygge fingermerker på feks bilder. Lurt, og helt avgjørende for å holde fast det du kutter, ellers glir det lett.

Her er brettet, smudge guarden løftet opp. Det finnes en liten skyveknapp som enkelt låser fast begge disse når du skal ha den med deg. Lurt.


Her er bladtønna åpnet for å vise hvor lett det er å skifte til andre blader. De orange lille knappen på utsiden skyves til side og tønna løftes opp. Er bare å dra ut bladet og putte inn en ny en. Det finnes flere forskjellige blader til kutteren, bl.a. scallop og rivekant.

Spesialbladene som scallop ligger i en liten plastsak med lokk, slik at den er lettere å oppbevare og man slipper å kutte seg når de bare ligger slengt på bordet ;)


Her har jeg skjøvet bildet med rammen som skal kuttes inn under plastbrettet, smudge guarden. Legger den slik at der jeg skal kutte ligger ved enden av plaståpningen.
Her er metallarmen lagt ned og bladtønna trykkes ned når det skal kuttes. Den er liksom fjerbelagt og må trykkes ned for å kutte.Her ses det bedre hvor den kutter. Bildet/arket ligger inntil en plastkant nederst.

Her er det ferdig kuttede bilde med rammen rundt. Beint og fint?! Ja det er faktisk det :)
Konklusjon: Kutteren syntes jeg først virkelig var rar, vi er vanedyr så jeg måtte tenke litt nytt i forhold til den forrige kutteren min som var en MM. Nå har jeg brukt denne noen dager og jeg liker den bedre og bedre.
*Det som først var vanskelig, var å finne ut hvor den kuttet. Det er nå lett å se.
*Så var det målearmen som var i motsatt ende av hva jeg liker, men er blitt vant til det og det fungerer helt fint.
*Den smudge guarden syntes jeg først var litt i veien, var jo to ting å løfte opp for å kutte. Men så fant jeg ut at det var jo bare å stikke inn under den og bare løfte metallrenna med bladtønna på. Ingen problem med det heller.
*Kutter den beint? Som jo er det viktigste spørsmålet. Ja den gjør faktisk det! Utrolig nok så blir det syle beint! Men... og her kommer det... hvis man ikke holder godt nok fast, og det du skal kutte er virkelig glatt, ja da forskyver det seg lett og blir skjevt av den grunn. Så det er noe jeg må prøve meg videre fram på og finne mere ut av, for det var irriterende og gjorde nok at ordet rar slo meg i begynnelsen. Tror at man bare må være flinkere til å trykke godt fast med smudge guarden, så den ikke forskyver seg så lett, men her må nok trening og mere bruk til for å finne ut av. I allefall.... på vanlig kutting av kartong og slikt, som vi jo da gjør mest av, er den foreløpig helt topp! Skal holde dere videre oppdatert når jeg bare får brukt den mere, så får vi se om jakten på den perfekte kutteren kan avblåses :)

9 kommentarer:

 1. Takk for "anmeldelsen"! Denne høres jo bra ut! :D

  Ruth :)

  SvarSlett
 2. Heisann, så flott beskrivelse du har laget av kutteren. Er også på jakt etter en ny, men er jo ett hav å velge mellom.. Skal følge med her og se hva den endelige dommern din blir! :)

  SvarSlett
 3. ser fin ut . og god beskrivelse, hvor kjøpte du den og hvor mye kostet den?

  Inge

  SvarSlett
 4. Så flott forklaring!!

  Avventer litt til du har brukt den en stund før jeg bestmemmer meg... :)

  SvarSlett
 5. Takk for kjempefine bilder og god forklaring! Supert! Spørs om ikke dette blir den neste kutteren jeg anskaffer meg. Hvor mye har du betalt for "herligheten"?

  SvarSlett
 6. Så flott at dere likte anmeldelsen min :) Jeg kjøpte den for 369,- på Papirloftet, og de har den til 379,- hos Papir i hjertet.

  SvarSlett
 7. Flott "kurs" og du venner deg til det uvante.

  Jeg har hatt min i 2 mnd og bytter ikke tilbake. Hjulet finnes ikke slitt, den kutter lysrett og den er MYE brukt.

  Om armen: Jeg har brettet motsatt vei, altså med armen ned og på min høyre side. Slik hadde jeg mitt gamle Fiskarsbrett også, så de som er vant til dette vil nok finne seg fort til rette.

  SvarSlett
 8. Hei Desiree! Du spurte om å kutte gjennom to kartonger (det har tendenser til å skli): min erfaring er at man må holde holderen stødig nede og så ikke skjære for fort frem og tilbake, og passe hardt. Særlig viktig er det å holde presset på holderen når man skifter retning(starter "å rygge"). Men det har lett or å skli litt, ja....

  SvarSlett
 9. Tusen takk for en grei "bruksanvisning".
  Har kjøpt meg en sånn og må si jeg er mektig imponert i forhold til det jeg har hatt tidligere.

  Klemz fra Hannemor

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...