mandag 30. september 2013

Livets gang


Slakting av dyr er normalt ikke noe jeg setter pris på. Jeg skjønner jo at det må gjøres, 
naturens gang og alt slikt. Likevel liker jeg ikke noe som er negativt mot dyr.
Når dyret deretter skal parteres og gjøres klar til mat og slikt, da går det bra å se på.
Da setter nysgjerrigheten min inn, og jeg suger til meg det jeg ser :)

Det er kun et fåtall rein som blir slaktet på dette viset, resten blir hentet med
dyretransport og slaktes på slakteri. Det kan du lese mere om i mitt første innlegg.
HER kan du se første del som jeg blogget herfra.
 


Aslak bruker hendene til å løsne skinnet fra kroppen, eller skal man si skrotten kanskje.
Det overrasket meg hvor løst det egentlig sitter, at hendene klarer å løsne det såpass lett.
 

Innvoller skal ut, og det skjæres lett og forsiktig for å ikke stikke hull på dem.
Dette kan Aslak, ingen tvil om at dette har han gjort mange ganger.




Blodet tas vare på, det blir brukt til blant annet blodpannekaker.



Det følges nøye med, og godt man kan brukes til hjelp også.
Det var en nydelig hvit rein som ble slaktet denne gangen,
skinnet til de hvite reinene er mere ettertraktet enn de brune.
Det skjønner jeg så godt, de er så få og vakre.
Tusen takk til familien Sara for at
vi fikk oppleve dette!

Det ble ei diger steik med hjem, og den skal brukes på søndag.
Da er det familiemiddag til hele gjengen, gleder meg :)


5 kommentarer:

  1. Det høres deilig ut med reinsdyrsteik !

    Må ikke reinsdyrkjøttet henge for å mørnes?
    Flotte bilder fra slaktinga.
    Har ikke vært med på slakting selv, her kom slaktebilen og hentet dyra vi hadde på gården, og deretter kjøpte vi tilbake ferdig slakta og partert kjøtt.
    Nå forpakter vi bort jorda, så det slutt på store steiker i fryseren her......
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg kan ikke svare deg på om det må henges, steika vår trenger det ikke iallefall.
      Jeg glemte å skrive i innlegget at det er bare et fåtall som blir slaktet på plassen, men har rettet det opp nå :)

      Klem :)

      Slett
  2. Reinkjøtt er godt, og for å få reinkjøtt, må det slakting til. Jeg er en pyse når det kommer til slikt, men har faktisk vært tilstede på reinslakting i Kautokeino da jeg var ung (les: for en drøy mannsalder siden). Da lærte jeg at reinkjøttet er det eneste kjøttet som ikke må henge til mørning. Jeg vet at en sommer vi lå to uker i lavvo på vestsiden av Finnmarksvidda, vi gikk opp fra Mattisdalen i Alta, fikk vi servert nyslaktet rein, og den var mør.

    SvarSlett
  3. Enig med deg at det ikke er kjekt å se avlivning av dyr, men slik er det og det må til skal vi få kjøtt. Reinkjøtt er min favoritt. Det er sikkert for at jeg spiser det så sjelden, her er vi mer vant med hjortekjøtt. Tørket reinkjøtt dyppet i kaffe når man er på tur, ahhhh,det er godt det.
    Ha en riktig fin onsdagskveld der nord, klem fra mæ.

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...